WORSTELEN

Worstelen is een sport waarvoor je goed van lijf en leden moet zijn. Zij die denken dat het hier uitsluitend gaat om domme kracht zijn aan het verkeerde adres. Reactievermogen, snelheid, evenwichtszin, lenigheid, tactiek en een puike conditie zijn even belangrijk!
De regels tijdens de wedstrijden zijn streng: op geen enkele wijze is het toegestaan om elkaar pijn te doen en/of letsel toe te brengen. Maar het is en blijft een contactsport en dus geen sport voor “watjes”.

Er wordt geworsteld in de Vrije Stijl en Grieks-Romeinse stijl. Deze onderdelen staan voor senioren op het programma van de Olympische Spelen en daarmee wordt ze gerekend tot de categorie Topsport. Sterk in opkomst is een nieuwe worsteldiscipline waarin elementen van het traditionele worstelen en van judo worden gecombineerd. Deze nieuwe tak van sport heet grappling. Grappling kent twee varianten, afhankelijk van de gedragen sportkleding, namelijk grappling gi in judopak of grappling no-gi in een worsteltenue.

Was de beoefening van de worstelsport vroeger een echte mannen-aangelegenheid, tegenwoordig neemt het aantal vrouwelijke beoefenaren hand over hand toe. Er worden door de FILA (de internationale federatie) meer en meer toernooien voor dames georganiseerd, waaronder Europese en Wereldkampioenschappen. Het worstelen voor dames heeft tijdens de Olympische Spelen in Athene van 2004 voor het eerst op het programma gestaan.

Afbeeldingsresultaat voor worstelen utrecht