Verenigingen / Ondernemers en coronavirus

Veel sportscholen, fitness ondernemers en zzp’ers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Volg in iedergeval de media en de website van de overheid en organisaties als RIVM.

Landelijke steunmaatregelen

Het kabinet heeft een pakket maatregelen aangekondigd om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor de zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Het pakket zorgt ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en biedt zelfstandigen een overbrugging. Ook zorgt het  met versoepelde belastingregelingen dat geld in de bedrijven blijft. Lees meer over dit pakket op de website van de Rijksoverheid.

Financiële regelingen

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de kabinetsmaatregelen in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 om de vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS werd eerder bekendgemaakt als Noodloket. Deze regeling is ook van toepassing op fitness ondernemers.

Vanaf vrijdag 27 maart 2020 is het mogelijk om een aanvraag te doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U heeft 3 maanden de tijd (tot en met vrijdag 26 juni 2020) om een aanvraag in te dienen.

Lokale steunmaatregelen

Ook de gemeente biedt vaak een aanvullend pakket steunmaatregelen voor haar ondernemers en zzp’ers. Hou hiervoor de website van uw gemeente in de gaten.

Andere belangrijke website met informatie over het coronavirus voor ondernemers kunt u vinden via https://www.mkb.nl/corona.

Kansen voor retentie van leden

Het is van belang om contact te houden met je leden. Er zijn inmiddels veel voorbeelden van sportaanbieders die online instructie en lessen aanbieden. Dat is voor iedere ondernemer / vereniging van belang. De leden zien natuurlijk het liefst hun vertrouwde trainers.

Help je leden ook door deze periode gaan. Het inzicht was al dat het belangrijk is je leden ook na de training te helpen met voeding en leefstijl om echt resultaat te behalen. Tijdens deze “lock down” is dat extra nodig.

Onze partner EuropeActive heeft de onderstaande artikelen gepubliceerd over digitale kansen en tips om deze Covid-19 crisis door te komen.

Hoe om te gaan met “Algemene vergaderingen”?

Op dit moment komen er veel vragen binnen over hoe om te gaan met wettelijke verplichtingen van het houden van een ALV, jaarverslag, etc… Zowel voor sportbonden als verenigingen levert dit praktische problemen en vragen op. Vanuit NOC*NSF gaan we de komende tijd proberen alle vragen en antwoorden centraal te bundelen.

Aan de volgende vragen en initiatieven wordt momenteel gewerkt:

  • juridische mogelijkheden verkennen voor digitaal stemmen (indien statuten hierin voorzien) – mogelijk modelreglement
  • tools verzamelen voor online besluitvorming, toepasbaar voor grote groepen zoals ledenberaad of ALV – huidig project van Sportinnovatie Studio versnellen
  • contact met Ministerie van J&V aangaande mogelijkheden versoepeling of noodwet aangaande wettelijke verplichtingen (in samenwerking met De Nederlandse Associatie)