Sambo

Sambo worstelen is een samengestelde stijl van worstelen met een jacket. Sambo kent zijn oorsprong in Rusland en is ontstaan uit verschillende stijlen van de vijftien republieken van de voormalige Sovjet Unie. Elke republiek had zijn eigen afzonderlijke stijl of zelfs meerdere stijlen van volksworstelen met hun eigen regels.

Sambo is ook gebruikt als een vorm van ‘hand-to-hand’ voorbereiding en training door het leger van de Sovjet Unie om te gebruiken in een ongewapend gevecht. Vandaag de dag wordt sambo beoefend in twee richtingen, te weten Sambo, de derde stijl van internationaal worstelen en wereldwijd populair als submissie worstelen, en Combat-Sambo, een methode van zelfverdediging met gebruik van trappen en stoten.

Sambo is een acroniem voor de Russische zin: ‘SAMozashchita Bez Oruzhiya’ of in het Nederlands: ‘Zelfverdediging Zonder Wapens’. Tot aan de officiële ingebruikneming van de term ‘SAMBO’ was de sport ook al genoemd als SAM, en later SAMOZ. De correcte, officiële, internationaal erkende Engelse naam is SAMBO.

SAMBO is een universele martial art. Het is gebaseerd op vele sporten en nationale worstel stijlen, evenals diverse zelfverdediging systemen. SAMBO bevat harmonieus veel elementen van dergelijke vormen van martial arts zoals Frans worstelen, Japans worstelen (judo), Azerbeidzjanse “gül??”, Moldavische “trynte”, Franse boksen “savate”, Dagestansse nationale worstelen, oude Japanse “jiu-jitsu “, Mongoolse” bukh barilda “, Chinees” Shuai Jiao “, Armeense” kokh “, Tivinian” Hapsagai “, Georgische” Chidaoba “, enz.

Een variant op het SAMBO is het COMBAT-SAMBO. Hierbij zijn niet alleen de werptechnieken en verschillende controle technieken op de grond toegestaan, maar ook het stoten en trappen.

Voor meer informatie zie de bij de KNKF aangesloten Sambo Bond Nederland.