Paralympisch Bankdrukken

De lange traditie van bankdrukken of powerlifting op de Paralympische Spelen begon in 1964 in Tokio, onder de naam gewichtheffen (weightlifting). In de Japanse hoofdstad waren alleen heftoestellen toegestaan voor mensen met een ruggenmerg beschadiging (dwarslaesie) . De vrouwen namen voor het eerst aan deze sport deel in Sydney in 2000. Powerlifting wordt aangestuurd door het IPC. In 2008 werd de sport in ruim honderd en vijftig landen beoefend.

In de loop der jaren onderging het bankdrukken een aantal wijzigingen, om ook mensen met andere handicaps te kunnen aanspreken. Er werden regels opgenomen die identiek zijn aan die van het powerliften voor niet-gehandicapte mensen. In Barcelona in 1992 werd besloten alleen bankdrukken in het programma op te nemen.

Bij de Paralympische Spelen van Barcelona 1992 namen 25 landen deel aan de bankdrukcompetitie. Dit aantal verdubbelde ruimschoots bij de Spelen van Atlanta 1996, waar 58 landen deelnamen. In 2000 was het aantal toegenomen tot 115 landen, van vijf continenten. Powerlifting is één van de snelst groeiende Paralympische sporten.

Bankdrukken kent ook een groeiende populariteit onder vrouwen. Sinds de eerste deelname van vrouwen op de Paralympische Spelen in 2000, is het aantal vrouwelijke beoefenaars gestegen tot ongeveer 1.250 in zestig landen. Het is duidelijk dat er meer ruimte is om de sport verder te ontwikkelen, aangezien de atleten constant hun prestaties verbeteren. De wereld- en regionale records worden constant gebroken, wat zeer positief is voor de groei van de sport.

Bankdrukken kent een open competitie. Alle atleten met een hersenaandoening, ruggengraatverwondingen (dwarslaesie), amputaties (alleen onderste ledematen), dwergen en les autres die aan minimale onbekwaamheidscriteria voldoen, mogen eraan meedoen.

Bij het bankdrukken gaat het erom een ijzeren stang die we halter of op z’n Engels ‘bar’ noemen, met zoveel mogelijk gewichten / kg’s liggend op de rug uit het rack te nemen en vervolgens tot op de borst te laten zakken en uit te drukken totdat de armen gestrekt zijn. In tegenstelling tot de valide bankdrukkers gebruiken wij geen speciale bankdrukshirts. Het bankdrukken is een Paralympische sport. Om aan de Paralympics deel te nemen moet men zich kwalificeren voor twee bonden (NOC*NSF en IPC), wat in dit geval betekent dat je bij de beste 6 atleten van de wereld moet eindigen.

Bij het bankdrukken is je eigen gewicht ook van belang. Er zijn verschillende klassen waarin je ingedeeld kunt worden. Zo heb je bij de mannen de -48kg klasse en dit loopt op tot de +100kg klasse voor de zwaarste atleten. Bij de vrouwen lopen deze klassen vanaf 40kg klasse tot aan +82,5kg klasse. Om aan grotere wedstrijden mee te doen, zal men ongeveer 2-3 keer het eigen lichaamsgewicht moeten drukken. Bij sommige klassen kun je daarmee overigens nog niet winnen. Hoe lichter de atleet, hoe meer men in verhouding, ten opzichte van het eigen lichaamsgewicht, moet drukken om te winnen. Bij atleten met een amputatie wordt bovendien 1,5 of 2 kg bijgeteld om het gemis van het beengewicht te compenseren.