Kettlebellsport

Kettlebellsport is een sport waarbij de clean, de jerk en de snatch uitgevoerd worden met één of twee kettlebells. De atleet doet zoveel mogelijk herhalingen binnen 10 minuten. Omdat de kettlebell(s) niet neergezet mogen worden is efficientie van beweging en techniek in de kettlebellsport ontzettend belangrijk. Uniek aan kettlebellsport is de combinatie van kracht en uithoudingsvermogen; zie het als de meer conditionele variant van gewichtheffen.

Kettlebellsport is voor iedereen. Ongeacht leeftijd, beperkingen in flexibiliteit of niveau van fitness kan je de sport uitoefenen en hierin voldoening en motivatie vinden. Door het kettlebell gewicht te variëren kan je al snel een volle wedstrijdset van tien minuten neerzetten. Je kunt snel progressie behalen omdat er op veel vlakken verbetering te vinden is; in kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en natuurlijk in de techniek.

De sport komt van origine uit Rusland. De kettlebell werd daar gebruikt om vlees te wegen. De boeren zijn het toen gaan gebruiken om onderlinge krachtmetingen te doen. In 1982 werden de eerste kampioenschappen gehouden. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een heuse internationale sport. In Nederland is in 2012 voor het eerst een Nederlands Kampioenschap gehouden.

Op internationaal top niveau gebruiken dames 24kg en heren 32kg kettlebells. In de B-klasse zijn dit 16kg en 24kg kettlebells. In Nederland ligt het niveau nog iets lager, daarom worden momenteel bij wedstrijden in de Nederlandse A-klasse de internationale B-gewichten gehanteerd. Om instappen toegankelijk te maken is de gewicht keuze in de B-klasse vrij.

In 2014 doen er voor het eerst Nederlandse atleten mee aan het Wereld Kampioenschap Kettlebellsport. Er is een aantal atleten gekwalificeerd voor de B-klasse en één vrouw voor de A-klasse.