De KNKF is teleurgesteld in het kabinetsbesluit sportscholen dicht te houden tot 1 september

Met teleurstelling hebben we gisteravond (6 mei 2020) kennis genomen van het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen voor sportscholen en gyms te verlengen tot 1 september dit jaar.

Het kabinet laat zo duizende krachtsportverenigingen, sportscholen en CrossFit- en Functional Fitness gyms en ca. 3 miljoen enthousiaste Nederlanders bungelen. De KNKF heeft in samenwerking met NOC*NSF, Vechtsportautoriteit en andere bonden protocollen opgesteld voor het veilig en verantwoord openen van sportscholen. Ook zijn er ver gevorderde protocollen om contactsporten zoals Olympisch worstelen en sambo weer op te starten.

Krachtsportverenigingen, sportscholen en CrossFit- en Functional Fitness gyms zijn als geen ander in staat om social distancing te implementeren en trainingsvormen te ontwikkelen die op 1,5 meter van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Dat heeft de sector de afgelopen weken laten zien met enorme innovatie op het terrein van online lessen en bij de lessen voor kinderen en jeugd in de buitenlucht.

In vergelijking met grote winkelketens, tuincentra en straks horeca kunnen sportscholen veel betere hygiene standaarden vasthouden. Onze sector is juist onderdeel van de oplossing. Sporten in het algemeen en krachtsport en fitness in het bijzonder zorgen juist voor een gezonde levenstijl, waardoor mensen weerstand opbouwen tegen ziektes.

Laten we met alle krachtsportverenigingen, sportscholen, CrossFit- en Functional Fitness gyms de handen in één slaan en samenwerken om zo snel mogelijk een aanpassing te krijgen van dit besluit te krijgen. Graag gaan we daarmee samen op stap met enkele vertegenwoordigers uit het veld om een gestructureerd en weloverwogen acties uit te zetten om eerder en gecontroleerd op te gaan.

Bij vragen of voorstellen van vertegenwoordigers kan contact opgenomen worden via voorzitter@knkf.nl.

Het gehele KNKF team

Impact Crisis Corona Virus

Het Corona (Covid-19) virus heeft grote impact op iedereen. Ook op de beoefenaren en aanbieders van krachtsport en fitness. In deze pagina’s wil de KNKF informatie delen over maatregelen en helpen de continuïteit van de krachtsport & fitnessaanbieders te waarborgen.

Speciale pagina’s zijn opgesteld voor:

Maatregelen voor de sport

6 mei 2020

Het kabinet heeft woensdagavond (6 mei 2020) de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding onder voorwaarden al weer samen sporten

Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deur kan dan ook van het slot voor sportscholen. Zoals hierboven aangegeven zijn we hierover teleurgesteld. Samen met de Vechtsport Autoriteit, de judobond en de boksbond hebben we een brandbrief gestuurd naar de betrokken ministers en tweede kamer leden. Daarnaast werken we samen met NOC*NSF en de andere sportbonden om het kabinet te overtuigen dat het verantwoord is om de sportscholen deze zomer nog open te stellen. Hiervoor werken we aan diverse maatregelen en een aangepast binnensport protocol.

  • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Volwassenen vanaf 19 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
  • Topsporters (sporters met een HP- of A status) kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

De KNKF heeft samen met NOC*NSF en de andere sportbonden richtlijnen opgesteld om verenigingen en sportscholen te ondersteunen bij het organiseren van buitensport. Klik op de link om te downloaden: Protocol Verantwoord sporten

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september 2020. Dat betekent dat de KNKF tot 1 september 2020 geen wedstrijden zal organiseren.

Crisisnummers

De overheid heeft op 28 februari een landelijk crisisnummer geopend voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351. Inmiddels heeft EZK ook een speciaal nummer voor ondernemers met vragen: tel. 0800-2117. Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Voor sportspecifieke zaken heeft NOC*NSF ook een site ingericht: Coronavirus en sport