De “Nederlandse Krachtsport Bond” (NKB) onder welke naam de KNKF begon, werd op 12 juli 1903 opgericht. Het initiatief om een  bond op te richten kwam voort uit de wanorde die er heerste, daar aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw iedereen zijn eigen regels hanteerde. De heren Vuurman van Atleten Club Sandow en Bosman van Hercules (beide clubs uit Delft) namen rond 1902 het initiatief om een bond op te richten om zo duidelijke regels op te stellen waar men zich aan kon houden.

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van de NKB kreeg de bond in 1954 het predikaat Koninklijk en ging de organisatie vanaf dat moment verder als de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Bond. Vanaf de oprichting waren de sporten worstelen en gewichtheffen binnen de krachtsportbond ondergebracht. In de jaren zeventig is daar het powerliften aan toegevoegd.

In 1999 kreeg de KNKB een andere dimensie door de aansluiting van een drietal nieuwe krachtsporten. Deze sporten, die als zelfstandig     opererende krachtsportbonden georganiseerd waren, konden profiteren van de erkende status van de KNKB. Voor de KNKB betekende de aansluiting van deze bonden een aanzienlijke groei in het totaal aantal leden.

In navolging van de aansluiting van deze nieuwe bonden werd besloten de drie bestaande secties van de KNKB: worstelen, gewichtheffen en powerliften te verzelfstandigen tot een drietal bonden en de overkoepelende krachtsportbond om te vormen tot een krachtsportfederatie: een federatief verband van vijf krachtsportbonden. Op 1 januari 1999 was de Koninklijke Nederlandse Krachtsport- en Fitnessfederatie een feit.

Door veranderingen in de organisatie structuur van de KNKF is op de federatievergadering van 2 juli 2013 besloten door de aangesloten bonden NOWB, NOGB en NPB om de federatievorm van de KNKF per 1 januari 2014 te ontbinden en verder te gaan als krachtsportbond met diverse sportdisciplines.

De Bodybuilding bond, Touwtrek bond alsmede de Sumo en gewichthef  bond zijn zelfstandig gegaan.

Per 1 januari 2016 is tot de KNKF toegetreden de Kettlebelsport bond. In september 2018 is de Sambo Bond Nederland toegetreden en is de sectie Functional Fitness opgericht.