Doping in de krachtsport

Het gebruik van doping is slecht voor de krachtsport en fitness. Het tast de gezondheid van de sporters aan. Bovendien bevordert doping de prestaties en is daarmee in strijd met een eerlijke sport. Vandaar dat de KNKF veel waarde hecht aan een schone, eerlijke sport, op alle niveaus. Hiervoor zet de bond in op een scherp anti-dopingbeleid. Zodat de krachtsport een sport blijft waar je op kan vertrouwen en alle deelnemers op een gezonde manier van de sport kunnen genieten.

Wat is doping?

Doping zijn verboden, stimulerende middelen, die over het algemeen sportprestaties bevorderen en/of schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen en methoden die onder doping vallen staan op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) en voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

  • de stof/methode bevordert de prestatie;
  • de stof/methode is schadelijk voor de gezondheid;
  • de stof/methode is in strijd de waarden en normen van de sport.

Voor je het weet, ben je positief

Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. In sommige gevallen staat de stof echter niet duidelijk vermeld op het etiket, wat per ongeluk kan leiden tot een positieve dopingcontrole door de Dopingautoriteit en veroordeling door het ISR (Het Instituut Sportrechtspraak) en een lange schorsing en hoge geld boete tot gevolg heeft.  Het is dus belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken geen doping bevatten. Voor meer info hierover bezoek de website van de Dopingautoriteit.

Klik hier (site) of hier (flyer) voor tips over een schone sport en het voorkomen van onbewust dopinggebruik.

Controles

De KNKF  staat voor een eerlijke en schone sport. Het is dan ook belangrijk dat er dopingcontroles worden uitgevoerd. In de meeste sporten neemt de Dopingautoriteit de dopingcontroles af. De controles kunnen plaatsvinden bij een wedstrijd of training, maar ook thuis. Bij dopingcontroles worden urinemonsters, en in sommige gevallen bloedmonsters afgenomen. Voor de controle op alcoholgebruik kan ademanalyseapparatuur ingezet worden.

Klik hier voor informatie over dopingcontroles

E-learning

Om goed geïnformeerd te zijn, wordt er van de volgende groepen verwacht dat zij één of meerder e-learningmodules van de Dopingautoriteit afronden.

Deelnemers NK 

Deelnemers aan Nederlandse kampioenschap moeten de e-learningmodule Brons afgerond hebben.

Coach op NK

Coaches moeten e-learningmodule Trainer-Coach 3 volgen.

Nationale selectie (junior/senior)

Leden van de nationale selecties moeten de e-learningmodules Brons, Zilver en Goud afgerond hebben).

Nationale testingpool

Als je als topsporter in de Nationale testingpool wordt opgenomen, volg je de module Nationale testingpool

Bondscoaches

Bondscoaches moeten naast de module Trainer-Coach 3 ook de module Trainer-Coach 4 volgen.

Klik hier voor e-learningmodules over doping, controles en rechten – en plichten van atleten.

Zorgen over doping?

Als je zorgen hebt over dopinggebruik en meer informatie wil kan je ook terecht bij de onderstaande sites. Je kan ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de KNKF.

Vertrouwensconctactpersoon KNKF

Saskia Rozendaal is voor KNKF de vertrouwenscontactpersoon . Bij haar kunnen mensen, volledig in vertrouwen, hun verhaal doen en mogelijke vervolgstappen bespreken. Zij kan bereikt worden via sasrozendaal@hotmail.com.

Meldpunt Doping Bij het Meldpunt Doping van de Dopingautoriteit kun je vertrouwelijke informatie geven over dopingovertredingen, zoals dopinggebruik en dopinghandel. Ook anoniem.

Centrum Veilige Sport Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Centrum Veilige Sport opgezet. Want naast alle positieve kanten, heeft sport ook een keerzijde. Het gaat dan over afwijkingen van de regels, waarden en normen in de sport. Afwijkingen op het gebied van doping, matchfixing en seksuele intimidatie die de Olympische kernwaarden van respect, vriendschap en fair play aantasten.

Reglementen en procedures

Hieronder de belangrijkste reglementen en procedures op een rijtje: