Doping in de krachtsport

Het gebruik van doping is slecht voor de krachtsport en fitness. Het tast de gezondheid van de sporters aan. Bovendien bevordert doping de prestaties en is daarmee in strijd met een eerlijke sport. Vandaar dat de KNKF veel waarde hecht aan een schone, eerlijke sport, op alle niveaus. Hiervoor zet de bond in op een scherp anti-dopingbeleid. Zodat de krachtsport een sport blijft waar je op kan vertrouwen en alle deelnemers op een gezonde manier van de sport kunnen genieten.

Wat is doping?

Doping zijn verboden, stimulerende middelen, die over het algemeen sportprestaties bevorderen en/of schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen en methoden die onder doping vallen staan op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) en voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

  • de stof/methode bevordert de prestatie;
  • de stof/methode is schadelijk voor de gezondheid;
  • de stof/methode is in strijd de waarden en normen van de sport.

Voor je het weet, ben je positief

Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. In sommige gevallen staat de stof echter niet duidelijk vermeld op het etiket, wat per ongeluk kan leiden tot een positieve dopingcontrole door de Doping autoriteit en veroordeling door het ISR (Het Instituut Sportrechtspraak) en een lange schorsing en hoge geld boete tot gevolg heeft.  Het is dus belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken geen doping bevatten. Voor meer info hierover bezoek de website van de Doping autoriteit.

Klik hier (site) of hier (flyer) voor tips over een schone sport en het voorkomen van onbewust dopinggebruik.

Controles

De KNKF  staat voor een eerlijke en schone sport. Het is dan ook belangrijk dat er dopingcontroles worden uitgevoerd. In de meeste sporten neemt de Dopingautoriteit de dopingcontroles af. De controles kunnen plaatsvinden bij een wedstrijd of training, maar ook thuis. Bij dopingcontroles worden urinemonsters, en in sommige gevallen bloedmonsters afgenomen. Voor de controle op alcoholgebruik kan ademanalyseapparatuur ingezet worden.

Klik hier voor informatie over dopingcontroles

Reglementen en procedures

Hieronder de belangrijkste reglementen en procedures op een rijtje: